18 januari 2022

Wat zijn underlayment platen nu precies?

2 min read

Een bekende term in de bouw met tal van functies. Underlayment is een erg belangrijk aspect voor menig bouwproject, maar wat is het dan eigenlijk precies? En waar wordt het zoal voor gebruikt? Daar zal dieper op worden ingegaan.

Underlayment platen in het algemeen

Het is een glad plaatmateriaal met verschillende houten fineerlagen. Er zijn verschillende soorten underlayment platen met elk unieke eigenschappen en deze zullen later besproken worden. De lagen kunnen bestaan uit allemaal andere houtsoorten. De naam wordt dan bepaald door de buitenste laag. De platen zijn sterk en worden vaak als een basis gebruikt. Underlayment platen zijn sterker dan platen van massief hut van dezelfde dikte. Dit komt omdat de verschillende lagen kruislinks zijn verlijmd bij underlayment platen. 18 mm is de meest gangbare dikte die in Nederland wordt gebruikt, maar er zijn ook andere diktes verkrijgbaar. 9 mm is bijvoorbeeld een fijne maat om wanden mee te versterken. Daarnaast zijn

De verschillende soorten

Er zijn heel wat verschillende soorten underlayment platen ontwikkeld. De verschillen zijn ontstaan doordat er andere houtsoorten zijn gebruikt, het aantal lagen kan onderling verschillen evenals de dikte hiervan en tevens is het zo dat ook de lijmsoort invloed kan hebben op het ontstaan van een andere soort plaat. Fins Vuren is een licht plaatmateriaal en is behoorlijk netjes. Deze plaatsoort is ook nog eens makkelijk te bewerken. De Radiata Pine is wat zwaarder, maar heeft weer een hele mooie en vlakke uitstraling. Daarnaast bestaan er platen als de Quickfloor en de Russisch Grenen. Welke plaat je gebruikt, is dus erg afhankelijk van de eigenschappen die belangrijk zijn voor het bouwproject. Indien het gewicht een belangrijke rol speelt, kies je bijvoorbeeld voor de Fins Vuren. Het is de meest lichte underlayment plaat.

Toepassing van de platen

We weten nu dus dat er verschillende soorten underlayment platen bestaan en dat ze stuk voor stuk unieke eigenschappen bezitten, maar waar wordt het nu concreet voor gebruikt? De platen worden toegepast als basis voor wanden, vloeren, daken en bijvoorbeeld meubels. Er zijn platen voor verschillende omstandigheden. Sommigen zijn vochtbestendig, anderen weer brandvertragend. Het ligt er maar net aan waar je de platen voor zou willen gebruiken.

Underlayment platen zijn dus een zeer belangrijke toevoeging in de bouw en elke soort heeft andere eigenschappen om het geschikt te maken voor verschillende omstandigheden. Zo zit er altijd wel iets bruikbaars tussen. Of je nu een basis zoekt voor de vloer of voor het verstevigen van een wand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *