Voor en nadelen van auto leasen

Een auto leasen heeft voor en nadelen. Het is natuurlijk altijd fijner om een eigen auto te hebben waar je alles mee kunt doen, maar het is ook wel weer handig om niet zelf verantwoordelijk te zijn voor het checken van onderhoud en soms zelfs de benzine. Daarnaast kan het financieel gezien ook een stuk voordeliger zijn voor velen.

Wat is een auto leasen?

Leasen loopt vaak via een werkgever, maar kan ook via particulieren gedaan worden. Bij het leasen van een auto krijg je een auto ter beschikking maar is deze niet jouw eigendom: deze staat niet op jouw eigen naam maar op die van het bedrijf waarvan je de auto least. Hierdoor ligt de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de auto ook bij het leasebedrijf en niet bij jou zelf. Voor een leasemaatschappij is het een manier om extra te verdienen door te investeren in mooie nieuwe modellen en voor de lessee is het fijn om niet zelf verantwoordelijk te zijn voor schade en om niet een hele nieuwe auto aan te hoeven schaffen. Als je een auto gaat lease is het altijd goed om vooraf goed te kijken naar het bedrijf waar je dit doet en of zij bepaalde registraties hebben zoals een BKR, zodat je kunt overwegen wat voor jou het handigst is.

Wat is een BKR registratie?

Sinds februari 2016 is er een officieel keurmerk voor private lease bedrijven. Als bedrijf hieraan voldoet registreren zij hun leasecontract bij het Bureau Krediet Registratie, ofwel BKR. Het BKR specialiseert zich in betaalgedrag en het kan dus een fijne garantie zijn om je auto bij zo’n bedrijf te leasen. Een auto lease zonder BKR is echter niet altijd en niet voor iedereen voordelig, aangezien dit wordt gezien als een langdurige betalingsverplichting waardoor het negatief kan zijn voor bijvoorbeeld een hypotheek of andere lening. Je wil op dat gebied natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Het is daarom belangrijk om altijd goed te kijken naar het bedrijf waar je least en wat de voor en nadelen zijn voor jouw specifieke situatie voor je een keuze maakt. Leasen via je bedrijf of particulier, leasen via bedrijven die andere regelingen treffen, auto leasen met negatieve BKR registratie, het lijken kleine dingen maar er kunnen gevolgen zijn voor dingen die je wellicht ook heel belangrijk vindt, dus neem dit altijd mee in je overweging. Zolang je goed kijkt wat er bij jou past is er voor iedereen wel een perfecte match!