Grootzakelijke energie of kleinzakelijke energie: wat past bij jouw bedrijf?

Op het moment dat je begint met ondernemen of dat je een bedrijf over gaat nemen, is er een aantal zaken dat je het beste direct kunt regelen. Beschik je over een eigen bedrijfspand dan is de zakelijke energie een van de eerste dingen die je goed geregeld moet hebben. Bij het uitzoeken van een goede energiedeal komt de volgende vraag waarschijnlijk al gauw om de spreekwoordelijke hoek kijken: ben je een kleinzakelijke of een grootzakelijke energieklant? Dat is handig om te weten wanneer je op zoek bent naar een scherpe aanbieding voor je energiepakket. Hieronder lees je alles wat je moet weten over kleinzakelijke en grootzakelijke energie. Na het lezen van dit artikel weet je gegarandeerd onder welke categorie jouw bedrijf valt.

Wanneer neem je kleinzakelijke energie?

In Nederland is er een groot aantal bedrijven dat als kleinzakelijke klant energie afneemt. Of je ook een kleinzakelijke klant bent, hangt van een aantal voorwaarden af. Beschikt het bedrijf over aansluitingen voor elektriciteit die kleiner zijn dan 3 x 80 Ampère? En heeft het pand een gasaansluiting die kleiner is dan 40m3 per uur? In dat geval heb je een kleinzakelijk energiecontract nodig. Klanten met zo’n energiecontract krijgen iedere maand een factuur op voorschot. Dat betekent dat je een vast bedrag per maand betaalt en dat je aan het eind van het jaar wat geld terug krijgt of misschien wat bij moet betalen. Hierbij wordt het leveranciersmodel gehanteerd, waardoor kleinzakelijke energieklanten slechts één factuur per maand krijgen. Volgens het leveranciersmodel worden alle kosten op één energierekening berekend.

Wanneer kies je voor grootzakelijke energie?

Wanneer je over een bedrijfspand beschikt waar veel energie wordt verbruikt, is de kans groot dat je een grootzakelijke energieverbruiker bent. Je moet een grootzakelijk energiecontract afnemen wanneer in ieder geval één aansluiting voor elektriciteit binnen je bedrijf groter is dan 3 x 80 Ampère. Ook moet de gasaansluiting groter zijn dan 40m3. In dat geval moet je energie grootzakelijk vergelijken om te checken welke deal het beste bij je verbruik past. In tegenstelling tot kleinzakelijke verbruikers hoeven grootzakelijke afnemers niet op voorschot te betalen. Zij betalen maandelijks gewoon de kosten voor energie die zij daadwerkelijk verbruikt hebben. Ook nemen zij niet af volgens het leveranciersmodel, maar volgens het netbeheerdersmodel. Dat wil zeggen dat deze ondernemers twee facturen krijgen per maand: één voor de netbeheerder en één voor het energiebedrijf.

Altijd de beste energiedeal scoren

Bij zowel kleinzakelijke als grootzakelijke energie kun je een energiecontract met een scherp tarief scoren. Wist je dat je hier helemaal niet heel veel voor hoeft te doen? Pak een kop koffie of thee en ga er even goed voor zitten en zoek je (mogelijk) jaarlijkse energieverbruik op. Op Minder.nl vind je een zakelijke energievergelijker waarmee je binnen enkele stappen weet welke deals er voor jouw jaarverbruik te vinden zijn. Op basis van dat overzicht kun je een voordelige keuze maken. Zo betaal je nooit te veel voor je kleinzakelijke of grootzakelijke energiecontract. Het is aan te raden om na ieder energiecontract energie te blijven vergelijken. Er is namelijk altijd ergens anders een scherper tarief te vinden dan de kosten die je anders maakt bij het automatisch verlengen van je zakelijke energie. Veel ondernemers denken dat dit vergelijken veel tijd kost, maar dat is dus helemaal niet zo. Het scheelt je uiteindelijk vooral heel veel geld.