Drie tips voor een prettige sfeer in jouw winkel

Voor een prettige winkelervaring zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Je wil namelijk de beste ervaring voor jouw klanten, met natuurlijk als doel dat ze terugkomen. Maar hoe creëer je die fijne winkel sfeer dan en hoe zorg je ervoor dat jouw klanten de beste ervaring mogelijk hebben als ze bij jou gaan winkelen?

Speel in op de zintuigen

Mensen houden ervan als hun zintuigen geprikkeld worden. Maak hier op een leuke manier gebruik van door bijvoorbeeld met geuren te spelen. Misschien staan er al wel dingen in jouw winkel die lekker ruiken, zoals geurkaarsen, badproducten zoals zeepjes of parfum. Het is belangrijk om de geuren niet overweldigend te laten zijn, want dit kan ervoor zorgen dat mensen het juist vervelend vinden. Maar een lekker ruikende winkel is een winkel waar je terug wil komen. Denk maar aan de herkenbare geur van de Xenos of de geur die je ruikt zodra je een Douglas in loopt. Mensen herinneren geuren, dus kijk naar wat voor geur past bij jouw winkel.

Interieur

Jouw winkelinrichting is veel bepalend voor de sfeer. Het kan namelijk op zo veel manieren gedaan worden. Maak je het netjes en kies je voor één looprichting, zet je verschillende schappen neer en ga je juist voor de wat speelsere indeling of maak je het heel geordend door alle schappen op een rijtje te zetten? Kijk goed wat je doet, wil je je winkel inrichten. Wat past bij jouw winkel en jouw merk? Wat zou jouw doelgroep fijn vinden? Kijk bovendien goed naar wat de meest logische manier is. Komen mensen vaak voor een specifiek product naar jouw winkel, deel dan alles goed in categorieën in zodat mensen het goed kunnen vinden. Maar zet ook de populaire producten achterin, zodat ze langs verschillende andere dingen moeten lopen die ze dan eventueel aanschaffen. Als mensen jouw winkel in komen zonder specifiek doel, is het een idee om alles lekker door elkaar te zetten. Dan zien mensen veel van jouw producten die ze anders niet gezien hadden.

Sfeervol

Geur helpt hier al een beetje mee, maar er zijn ook andere dingen die bijdragen aan een prettige sfeer. Denk bijvoorbeeld aan muziek en licht. Zorg voor veel daglicht en kies voor mooi licht dat niet zorgt voor onnatuurlijke verlichting. Wit en zacht licht is het prettigst. Je wil namelijk niet van dat harde tl licht in de winkel. Speel zacht muziek of zet de radio aan, maar doe dit niet te hard en zorg voor een zender waar geen reclame tussendoor komt. Dat is namelijk niet prettig om te horen.