18 januari 2022

De gunfactor bij solliciteren: hoe vergroot je je succes?

2 min read

Een werkgever zal het niet snel toegeven, maar de gunfactor blijft naast je kennis, vaardigheden en diploma’s een belangrijke rol spelen tijdens sollicitaties. Alleen de perfecte kwalificaties hebben is niet genoeg, want de mensen die met je praten moeten ook vinden dat jij de baan verdient. Net als dat je je in het dagelijkse leven automatisch aangetrokken voelt tot mensen die je sympathiek vindt, zal een werkgever je ook eerder de baan geven als deze een klik met je heeft en het je daarom ook gunt. Professionals proberen tijdens een sollicitatiegesprek altijd volledig objectief te blijven, maar dat is niet altijd mogelijk. Hier lees je over wat de gunfactor precies is en hoe jij deze in je voordeel gebruikt.

Wat is de gunfactor?

De gunfactor is eigenlijk overal om ons heen, in je professionele- en je privé leven. Het gebeurt onbewust, maar er zijn altijd mensen tot wie je je direct aangetrokken voelt terwijl je van anderen denkt dat jullie nooit vrienden zouden kunnen worden. We zoeken een groep gelijkgestemden op en tegen deze voor jou sympathieke mensen zeg je veel sneller ja dan tegen anderen. Als jij een hoge gunfactor hebt, dan is dat ook bijzonder gunstig voor je carrière. Je zal merken dat solliciteren, netwerken en verkopen je erg gemakkelijk afgaat. Er is geen formule voor dit soort succes, maar je kunt het wel in je voordeel gebruiken.

Jouw succes vergroten met 5 handige tips

Dit alles komt voort uit de manier waarop je je gedraagt, communiceert en uit je houding. De onderstaande 5 tips helpen je om je gunfactor te vergroten en succesvoller te worden in je carrière, maar ook in je leven.

  1. De eerste indruk bepaalt de uitkomst

Het is bijzonder belangrijk om een goede eerste indruk achter te laten. Doe je dat niet, dan zijn de gevoelens vanaf het begin negatief en dat is erg moeilijk om te draaien. Zorg ervoor dat je er bij de eerste kennismaking netjes en verzorgd uitziet en dat je lacht. Een chagrijnig gezicht heeft geen gunfactor.

  1. Wees jezelf

Je kunt nog zo goed toneel proberen te spelen, iemand die authentiek is en die zichzelf durft te zijn komt direct betrouwbaarder, aantrekkelijker en geloofwaardiger over.

  1. Interesse tonen

Een sollicitatiegesprek moet niet uit één richting komen. Het is inderdaad zo dat jij veel vragen zult krijgen, maar het is belangrijk dat je ook vragen stelt en interesse toont. Daarmee kweek je goodwill en groeit je gunfactor.

  1. Overeenkomsten aanhalen

Als jullie iets gemeen hebben, dan geeft dat een gevoel van saamhorigheid. Mensen met overeenkomsten trekken ook in het dagelijkse leven direct naar elkaar toe. Haal daarom gemeenschappelijke overeenkomsten aan en je gesprekspartner vindt je automatisch sympathieker.

  1. Geef eens een compliment

Wie vindt het nu niet leuk om een compliment te ontvangen. Je geeft daarmee aan dat je de andere persoon waardeert. Zorg er wel voor dat je oprecht bent, want anders kan je compliment een hele andere uitwerking hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *