18 januari 2022

Afvalmanagement tips voor jouw startup

2 min read

Het is zover, je gaat eindelijk met je eigen bedrijf beginnen! Je startup avontuur begint nu toch echt. Voor het goed regelen van je eigen bedrijf zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Hierbij hoort ook het managen van je afval. Je wilt natuurlijk wel dat jouw gloednieuwe bedrijf als duurzaam bestempeld wordt. Dat kun je doen door goed je afval te scheiden en in te zamelen. Ik geef in deze blog een aantal tips om het afval van jouw startup te managen.

Het inzamelen

Wanneer je een eigen bedrijf bent begonnen, of gaat beginnen, is het belangrijk dat je gaat kijken naar hoeveel afval er geproduceerd wordt. Het hangt van de hoeveelheid werkend personeel af hoeveel afval je produceert. Het is daarom goed om vooraf te inventariseren hoeveel afval er maandelijks uit gaat. Je kunt dit doen door volle vuilniszakken te (laten) tellen.

Zodra je weet hoeveel afval er maandelijks uit gaat kun je gaan kijken naar goede manieren van inzamelen. Je kan bijvoorbeeld afval scheiden door afvalbakken in je bedrijf neer te zetten die verschillende vakken hebben voor restafval, plastic en karton. Zo zorg je ervoor dat jouw bedrijf duurzaam afval inzamelt.

Afvalcontainer huren

Als je dan hebt geïnventariseerd hoeveel afval er maandelijks geproduceerd wordt kun je gaan kijken naar het afvoeren van het afval. Want waar laat je al dat afval? Je kunt voor het afvoeren van afval een rolcontainer huren. Bij GP Groot kun je dat gemakkelijk doen, zij weten alles van afvalmanagement en kunnen je hier dus ook goed bij helpen.

Minder afval produceren

Naast het goed inzamelen, scheiden en afvoeren kun je nog meer doen om als startup voor een beter milieu te zorgen. Mijn tip hiervoor is: Minder afval produceren. Dit klinkt misschien voor de hand liggend maar is soms toch lastiger dan het klinkt.

Je staat er niet altijd bij stil maar we verbruiken met z’n allen een hoop afval elke maand. Zeker op een kantoor kan het al gauw oplopen. Plastic voedselverpakkingen, papier, pennen, kladblokken en andere prullen worden op een kantoor verzameld. Toch kan dit zeker in mindere mate geproduceerd worden.

Probeer een clean desk policy te houden en zorg ervoor dat je personeel (als je dat hebt) aan te sturen minder verpakt voedsel mee te nemen. Ook kun je ervoor zorgen dat er minder papier te gebruikt wordt bij dagelijkse werkzaamheden, dit kan in vele gevallen gedigitaliseerd worden. Op deze manier produceer je minder afval en draag je met jouw startup een steentje bij aan het milieu.